Dynia Zero waste

Dynia Zero waste

Fot. Canva/ Dynia zero waste.
Fot. Canva/ Dynia zero waste.
podpis źródła zdjęcia

Halloween jest najbardziej hucznie obchodzonym świętem w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii, Australii i Wielkiej Brytanii. Ta tradycja znalazła swoje miejsce także w Polsce i każdego roku zyskuje na popularności. W samym tylko Wielkiej Brytanii każdego roku marnuje się około 8 milionów dyni z okazji Halloween. Niestety, często wykorzystuje się do tego celu dynie jadalne, co prowadzi do marnowania jedzenia i energii.

Jak zatem rozsądnie podchodzić do przygotowywania dyniowych lampionów? Wybierajcie dynie niejadalne, takie jak pastewne lub ozdobne. Możecie także zakupić dynie oleiste, które mają mniej miąższu, co przekłada się na mniejsze marnotrawstwo.

Warto również wysmarować wnętrze dyni olejem, aby uniknąć pleśnienia. Dzięki temu zabiegowi wydrążona dynia zachowa świeżość nawet przez 10 dni. Dynię bez oznak pleśni możecie zanieść na skraj lasu, gdzie zwierzęta przygotowują się na zimę i ucieszą się z takiego pożywienia.

Jeśli dynia spleśnieje, nie zapominajcie o odpowiednim recyclingu. Jednak, jeśli zdecydujecie się na dynie jadalne do lampionów, zachęcamy do wykorzystania cennego miąższu. Z miąższu można przygotować ciasto, placuszki lub pożywną zupę krem. Świeży miąższ może również być wykorzystany w celach kosmetycznych, ponieważ dynia zawiera beta-karoten, który korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Zachęcamy do korzystania z niego do tworzenia jesiennych maseczek.

Więcej na ten temat