Święta kojarzą się z obfitością na stole i dobrym smakiem. Jak łączyć wielkanocne tradycje ze zdrowiem i smukłą sylwetką. Odkrycie walorów dietetycznego superbohatera polskiej kuchni, czyli chrzanu. Przepis Agnieszki Mielczarek prowadzącej program "pięknie przyprawiOna".
-
Składniki:
- 3 płaty śledzia matias
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 ziemniaki
- 2 daktyle
- jogurt naturalny kubek
- 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majonezu
- 2 jabłka kwaśnie typu szara reneta
- pół łyżeczki kurkumy
- sok z połowy cytryny
- garść szczypiorku posiekanego
- sól, pieprz do smaku
-
Wykonanie:
- Pokrojone w kawałki jabłka wkładamy do miski, a następnie dodajemy – także pokrojone w kostkę: jaja, śledzie, a następnie ziemniaki.
- Sos: w miseczce mieszamy jogurt naturalny z chrzanem (najlepiej świeżo tartym). Do tego pokrojone w kawałki daktyle, majonez, sok z cytryny i przyprawy, w tym odrobina kurkumy.
- Kroimy szczypiorek i posypujemy.