Sałatka z jajem i śledziem w chrzanowym sosie

Sałatka z jajem i śledziem w chrzanowym sosie

Święta kojarzą się z obfitością na stole i dobrym smakiem. Jak łączyć wielkanocne tradycje ze zdrowiem i smukłą sylwetką. Odkrycie walorów dietetycznego superbohatera polskiej kuchni, czyli chrzanu. Przepis Agnieszki Mielczarek prowadzącej program "pięknie przyprawiOna".

    Składniki:
  • 3 płaty śledzia matias
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ziemniaki
  • 2 daktyle
  • jogurt naturalny kubek
  • 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majonezu
  • 2 jabłka kwaśnie typu szara reneta
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • garść szczypiorku posiekanego
  • sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
  1. Pokrojone w kawałki jabłka wkładamy do miski, a następnie dodajemy – także pokrojone w kostkę: jaja, śledzie, a następnie ziemniaki.
  2. Sos: w miseczce mieszamy jogurt naturalny z chrzanem (najlepiej świeżo tartym). Do tego pokrojone w kawałki daktyle, majonez, sok z cytryny i przyprawy, w tym odrobina kurkumy.
  3. Kroimy szczypiorek i posypujemy.

Więcej na ten temat